Ook Brandweer korps Landelijk Noord doet aan preventie:

 

 

Alarmnummer 112

Wanneer u brand ontdekt, waarschuw dan eerst uw gezinsleden en bel het landelijke alarmnummer 1-1-2!

Er wordt opgenomen met '112 alarmcentrale'.

U vertelt waar hulp wordt gewenst en van wie u hulp nodig heeft (politie, brandweer, ambulance of een combinatie van twee),

daarna wordt u doorverbonden met de desbetreffende dienst en vertelt u wat er aan de hand is en waar u zich bevindt.

Wanneer de desbetreffende dienst gewaarschuwd is, zorg dan dat deze wordt opgewacht en bij aankomst meteen de juiste informatie krijgt.

Dit versnelt een adequaat optreden. Het beste kunt u 112 in uw telefoon vastleggen zodat er maar met een druk op de knop gebeld kan worden.

Vermeld het nummer in ieder geval op uw telefoon zodat mensen die (bijvoorbeeld. heel erg in paniek zijn het nummer kunnen zien als het vergeten mochten zijn).

 

Vluchtplan

Bij brand kunt u plotseling onaangenaam verrast worden, vaak op de meeste rare tijden. Bijvoorbeeld door de rookmelders 's nachts..!

Weet jij dan in alle haast hoe je het beste je huis moet verlaten en ook nog de rest waarschuwen. Let op kleine kinderen raken in paniek en

zijn dan erg lastig te dragen....!!   Zorg daarom altijd voor:

Is niet iedereen buiten? Ga dan nooit zelf naar binnen, maar laat dit aan de brandweer over!

 

Televisie toestellen

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Brand in uw televisie kan onder andere ontstaan door sluiting of oververhitting in combinatie met de aanwezige stofresten.

Wees er altijd op bedacht dat onder andere de beeldbuis bij brand en dergelijke zou kunnen ploffen/barsten en de scherven zouden kunnen rondvliegen.

Zet op uw televisie. geen kaarsen (kunnen smelten en in de TV druipen), of planten (bij het water geven kan er gemorst worden met water en kan er kortsluiting ontstaan). Leg op de TV ook geen kleedjes neer, door de warmte van de TV kan deze in brand vliegen.

 

De (Frituur) pan

Vlam in de frituurpan is een veel voorkomende brandoorzaak. Na een avondje stappen heb je soms flinke trek. Een 'snelle snack' is dan heel aantrekkelijk, helaas is de slaap vaak erger dan de honger. Vaak vat dan een oververhitte frituurpan vlam en zorgt voor een fikse keukenbrand. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten:

Elektrische strijkijzers

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Als u aan het strijken bent en plotseling weggeroepen wordt, trek dan de stekker uit het stopcontact!

Plaats het hete strijkijzer dan ook altijd op het daarvoor bestemde metalen rekje

Let ook hierbij weer op spelende kinderen en/ of huisdieren.

Let op ook geen knoop in het snoer.

 

Vlam in de pan

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Vlam in de pan kunt u voorkomen door tijdens het bakken het morsen tegen te gaan. Het is belangrijk dat er op gelet wordt dat de pan maximaal voor de helft gevuld wordt met vet. Ook belangrijk is het om het gas wat lager te draaien indien u de spullen die gebakken of gefrituurd moeten worden erin gooit. Ook heel belangrijk is het om de pan nooit onbeheerd achter te laten, in de tussen tijd dat u weg bent kan er een heleboel gebeuren. Men weet over het algemeen wel dat men bij vlam in de pan altijd een passende deksel van u af op de pan moet doen, gas uit en wasemkap uit, maar wat daarbij dus ook belangrijk is, is dat u altijd een passende deksel binnen handbereik heeft, zodat mocht er ooit vlam in de pan raken, u altijd tijdig een goede oplossing in de buurt heeft. Als laatste denk erom dat kinderen en huisdieren het beste uit de keuken kunnen blijven als u aan het koken of frituren bent. Wat moet u dus doen als u vlam in de pan heeft:

Slaapkamer

De slaapkamer is een plaats waar we bijna een derde deel van ons leven doorbrengen. Welke associatie u ook met de slaapkamer heeft, waarschijnlijk niet deze: wist u dat roken in bed een grote brandveroorzaker is? Hoe onwaarschijnlijk u dat misschien ook in de oren klinkt, het komt veelvuldig voor dat mensen met een brandende sigaar of sigaret in slaap vallen. Brand is hierbij extra gevaarlijk omdat de slapende roker door de giftige stoffen die hierbij vrijkomen snel bedwelmd raakt en niet meer in staat is om alert te reageren. Daarom vermijd roken in bed! Ook in slaapkamer geldt: wees voorzichtig met kaarsen en leg geen elektriciteitssnoer onder het vloerkleed. Plaats hier ook een rookmelder.

 

Brandontwikkeling in moderne en jaren '70 woonkamer

Een brandproef is gedaan in twee nagebootste woonkamers. Een van de kamers werd ingericht met ouderwets meubilair.

De andere kamer bevatte vooral meubelen gemaakt van synthetische materialen. In beide kamers werd een brandende kaars op de bank gelegd.

De moderne kamer stond binnen een paar minuten in lichterlaaie, terwijl dit in de ouderwetse kamer een half uur duurde.

Hieronder de link van het filmfragment op de website van de NVBR:

http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/beeld_geluid/brandontwikkeling

 

 

Geef brand geen kans met rookmelders

Rookmelders zijn het belangrijkste redmiddel bij brand. Daarom zouden ze in geen 1 huis mogen ontbreken. Bij elke brand ontstaat rook en rook bestaat uit allerlei verbrandingsproducten, waaronder giftige gassen zoals koolmonoxide (CO). Rook is daarom ook doodsoorzaak nummer 1 bij brand. Als u slaapt is uw eigen 'rookmelder' uw neus uitgeschakeld! Waardoor u alleen maar gewaarschuwd kan worden door een doordringend geluidssignaal, welke wordt veroorzaakt wanneer de rookmelder af gaat. De meeste rookmelders werken op batterijen (geven een signaal als de batterij vervangen moet worden), dit houdt in dat ze onafhankelijk zijn van het lichtnet en dag en nacht voor u de wacht houden. Een veilig idee vooral 's nachts. Rookmelders redden dus daadwerkelijk mensenlevens en zijn daarom ook voor u van levensbelang! Twijfel niet en koop er één.

 

Schoorsteen vegen

Bij hout of kolengestookte kachels hechten onverbrande deeltjes zich aan de wand van het stookkanaal. Deze aanslag heet Creosoot en is

zeer brandbaar. De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag. Smoort u uw kachel te veel, dan kan het rookkanaal makkelijk verstoppen. Ook door vervuiling van buitenaf, zoals vogelnesten, kan de schoorsteen verstopt raken.

En daarin schuilt nu juist het gevaar: kans op koolmonoxide vergiftiging en kans op schoorsteenbrand.

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is de gevaarlijkste moordenaar die er is, want:

Koolmonoxide (CO) word 250 maal sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof, en zuurstof hebben wij mensen hard nodig maar waar koolmonoxide zit kan geen zuurstof zitten.

Waardoor ontstaat koolmonoxide (CO):

Koolmonoxide (CO) ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen door een gebrek aan zuurstof.

Koolmonoxide (CO) ontstaat niet allen bij houtkachels maar ook bij gas gestookte geisers of boilers.

 

Laat daarom ook eens per jaar u geiser nakijken door een vakman.

 

Brandveiligheid

 

Heb je al een rookmelder?

Rookmelders redden honderden levens per jaar. Rookmelders ontdekken de rook als er brand is. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als mensen slapen, worden zij niet wakker van de rook. Een rookmelder zorgt voor een tijdige waarschuwing. Een aantal tips:

Let op je brandveiligheid!

Het is belangrijk om bewust om te gaan met elektrische apparaten in huis.

Hoe vlucht jij?

Als er brand uitbreekt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen.
  1. Bepaal de snelste en veiligste route. Vlucht van boven naar beneden, omdat rook opstijgt. Vlucht bij voorkeur naar de straatkant, zodat hulpverleners je kunnen zien en bereiken.
  2. Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar na het vluchten ontmoet. Zo weet je snel of er nog iemand binnen is.
  3. Kies een vluchtkamer voor als de vluchtroutes zijn afgesloten. Als het mogelijk is aan de straatkant of een balkon, zodat de brandweer erbij kan. Spring niet naar beneden, wacht op hulp.
  4. Spreek af wie voor wie zorgt. (baby, kind, oudere, huisdier)
  5. Spreek een vaste plek af voor huissleutels
  6. Sluit tijdens het vluchten de deuren achter je. Een deur kan minimaal 20 minuten een brand tegenhouden.
Een aantal tips:

Kijk voor meer informatie en video's op brandisgeengrap.nl Voor op de home hebben we het volgende bericht:

Brandpreventieweken 2011 Oktober staat ook dit jaar weer in het teken van de brandpreventieweken. Wat doe JIJ bij brand? Wees voorbereid! Kijk voor meer informatie onder het kopje 'Brandpreventie(Link maken naar de pagina op het weblog over brandpreventie)’.