Koolmonoxidevergiftiging

gasvlam_334x188.jpg (38 Kb)

Nog elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden gastoestel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet. Voor u het weet bent u bewusteloos. 

Koolmonoxidemelder

Bij diverse doe-het-zelf zaken zijn koolmonoxidemelders verkrijgbaar. Bij een te hoog percentage koolmonoxide laat de melder een luid alarmsignaal horen.

Hoe herkent u een koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen uw vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof.

Wat moet u doen bij koolmonoxidevergiftiging?

Let op met (bad)geisers, cv-installaties en gaskachels

Of u nu een geiser, cv of gaskachel heeft: om het aardgas te kunnen verbranden, is zuurstof  nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Wanneer moet u zich ongerust maken?

Jaarlijks laten controleren

Het is belangrijk uw gastoestel jaarlijks door een erkend installateur te laten controleren. Zorg daarnaast voor voldoende luchttoevoer. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde gesloten geisers op de markt. Deze apparaten zorgen zelf voor voldoende zuurstof, zodat er nooit sprake kan zijn van koolmonoxidevorming.

Tip

Zorg voor voldoende ventilatie. Tegenwoordig zijn veel woningen heel goed geďsoleerd. Daardoor is er bijna geen natuurlijke ventilatie meer via kieren en gaten. Heeft u een centraal afzuigsysteem? Sluit dan nooit de luchtaan- en afvoer af. Ook niet in een zeer koude winter.

 Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland